Egyszerű mentális trükk

akadály célod elérésébenAz egyik kliensem , Gabi, szeretett volna egy egzotikus helyen nyaralni. Férjével együtt nagyon szerettek volna eljutni arra a varázslatos helyre, de mindannyiszor, amikor eszükbe jutott, azt is megfogalmazták, hogy „bár nagyon szeretnénk elmenni oda, de sajnos nem engedhetjük meg magunknak”.

János több pénzt szeretett volna keresni, hogy családja jobban élhessen, de akadályként élte meg  képzettségének hiányát. „ Sok mindent szeretnék megadni a családomnak, de sajnos nincs megfelelő képzettségem, hogy több pénzt kapjak a munkámért”.

Rebeka, az egyik ismerősöm nagyon szeretett volna egészségesen étkezni, de őt is akadályozta valami: „Szeretnék egészséges ételek fogyasztani, de sajnos nem vagyok képes ellenállni az édességek csábításának, annak ellenére, hogy tisztában vagyok mennyire egészségtelenek.”

Figyeld meg, hogy mindhárom esetben létezik egy cél, de mellette közvetlenül megjelenik egy áthághatatlannak tűnő akadály: „de sajnos…”

Mi az ami valójában megállít?

Nézőpont kérdéseEgyértelmű, hogy az akadályok egy hiedelemrendszer részei, amelyet ha feloldunk jelentősen segíthet ezeknek az embereknek céljuk megvalósításában. Egy egyszerű mentális trükkel pár pillanat alatt megváltoztattam a kilátásukat, a helyzetre való rálátásukat, és már nem érezték annyira megvalósíthatatlannak a céljukat.

Amikor elméd, célod útjában álló akadályt érzékel, olyan érzés mintha barikádok sokasága állna az utadba, csökkentve a megvalósítás lehetőségét. Vagyis már eleve úgy indulsz neki, hogy „ez számodra megvalósíthatatlan, mert…”

Gabi esetében ez úgy néz ki, hogy nem tud odautaznia, mert nincs elég pénze. János nem tud jobb életet biztosítani a családjának, mert nincs egy adott képesítése, Rebeka pedig nem tud egészségesen étkezni, mert nem tud ellenállni az egészségtelen ételek csábításának.

Ezek az emberek úgy tekintettek az akadályokra, mint valami ághághatatlan tényezőre, ami köztük és céljuk között áll. Mindegyiküknek volt egy „de sajnos…” megfogalmazása.

Mit tudsz tenni, hogy az akadályok eltűnjenek az utadból?

Egy trükkre van szükséged ahhoz, hogy meggyőzd az elmédet, arról, hogy a fenti akadályok nem állnak az utadba.

Tedd az akadályodat egy kosárba a céloddal. Mi történik ilyenkor? Eltűnik az utadból a „de sajnos…”. Megszünteted a célod útjában álló akadályt. A cél talán egy kicsit komplexebb, de pszichológiailag nem áll már semmi az utadba.

Hogyan alkalmazzuk ezt a módszert a fenti három példára?

Gabi átformázott célja a következő:  Olyan vakációra vágyom, amely többe kerül, mint amennyi jelenleg a férjemmel rendelkezésünkre áll. Most már ez a cél. Lehet, hogy még nem látja a megoldást, de legalább nem áll semmi a megoldáskeresés útjába.

A különbség nagyon finom, de pszichológiai értelemben óriási. A nézőpontodon változtat. Már tudjuk, hogy minden nézőpont kérdése.

Hasonlóan, János új célja, hogy növelje  bevételét a jelenlegi képességei mellett. Rebeka célja pedig, hogy ellenálljon az egészségtelen ételek csábításának.

Az akadály eltűnt

Akadály legyőzéseÉrzékeled, hogy egy egyszerű szójáték mire képes? Teljesen más érzés, amikor egy megvalósításra váró cél érdekében tevékenykedsz, mint amikor egy elérhetetlennek tűnő cél áll előtted.

Próbáld ki ezt a trükköt te is. Fogalmazd át a céljaidat. Milyen érzés? Érzed amint enyhül a nyomás és  amint új értelmet kapnak a dolgok?

Ha pedig segítségre van szükséged céljaid megvalósításában, ne feledd, a kineziológiai oldás is segít a negatív hiedelmeiddel való munkában és oldja a felgyülemlett negatív érzelmi töltéseket.

A bejegyzés kategóriája: Ingyenes
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.