Mit jelent manapság a Stressz?

Stressz, stresszoldásSelye János magyar orvos kezdett el elsőként foglalkozni a stressz fogalmával az 1950-es évektől kezdve. Ő azt mondta, hogy „ Mindenki ismeri a stresszt, de senki sem tudja, hogy mi is az valójában.” Persze manapság már egyre többet tudunk róla, egyre többen kutatják és publikálják a kutatásaik eredményét. Most már ismerjük a stressz működési mechanizmusát.

Mindenki tapasztalhatta milyen kellemetlen jelzéseket ad a test a stressz megjelenésekor: ellenállás, feszültség, frusztráció ami kibillent az egyensúlyunkból hosszabb vagy rövidebb ideig. Két ember teljesen másként reagálja le ugyanazt a stresszes szituációt, attól függően hogyan érzékelik azt a bizonyos helyzetet.

Érthető, hogy az emberek manapság folyamatosan stresszelnek.

A médiából folyamatosan zúdulnak felénk a félelmetesebbnél félelmetesebb hírek. Ha valaki rendszeresen nézi a tévét tudja miről beszélek. Ráadásul az emberek este nézik meg a híreket, amikor inkább megnyugodni, pihenni kéne, regenerálódni és feltöltődni. Ehhez képest este megkapjuk a „stresszdózist” amivel aztán mehetünk lefeküdni. Az elménk még álmában is ezzel lesz elfoglalva. Készítettek egy felmérést, amelyben kimutatták, hogy minden 10 emberből aki ellátogat az orvoshoz, 8 embernek a problémáját a stressz okozza. Az igény, hogy megtanuljuk, elkerülni, kezelni a stresszt tehát magától értetődik.

Felgyorsult világunkban az emberek többsége gyakorlatilag elfogadta, hogy az élete stresszes, sőt már versengéssé is fajult a dolog, hogy kinek stresszesebb az élete. Minél stresszesebb valakinek az élete annál „fontosabb” pozíciót tölt be a társadalmunkban, gondolják sokan. Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy ez nem normális.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az alacsony de folyamatosan megélt stressz sokkal kártékonyabb mint egy egyszeri hatalmas stressz élmény.

A stresszt sokszor félreértelmezik.

Sokan a külső körülményekben keresik a stressznek a forrását, holott a stressz élményt a körülményekre adott érzelmi reakciónk jelenti. Megszakíthatjuk a stressznek az ördögi körét ha megtanuljuk menedzselni a stresszre adott válaszainkat, a reakcióinkat. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy az érzelmei csak úgy megtörténnek, előjönnek és hogy igazából nem tehet semmit ellenük. Nem tanítottak meg bennünket arra hogyan váltsunk át tudatosan más érzelmekre. Ha például tudatosan pozitív érzelmeket generálsz magadban amikor úgy érzed jön a stressz, kedvezően befolyásolod a testi és pszichológiai folyamataidat. A stressz menedzselésének különböző technikáiról az ingyenes anyagok között böngészhetsz.

A bejegyzés kategóriája: Stressz, VÁLTOZÁS
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.