Szívünk a mókamester

szívünkÉvezredek óta az emberek a szívet tekintették a szeretet, bölcsesség, bátorság forrásának, központjának. Persze ezt eddig senki sem bizonyította, de valahogyan mégiscsak világszerte ez élt az emberekben. Talán nem véletlenül.

Pár évvel ezelőtt egy kutatócsoport elkezdett a szívvel foglalkozni és mélyreható kutatásokat végeztek e területen és komoly megdöbbenésre okot adó következtetésekre jutottak, ugyanis igazolást nyert az emberek évezredes hite: a szív valóban a központja a szeretetnek, bölcsességnek és bátorságnak. A szívnek, a vér pumpálásán túl sokkal nagyobb  szerepe van az ember életében.

A kutatások bizonyították, hogy hogyan és miért van hatása a szívnek az éleselméjűségünkre, a kreativitásunkra, az érzelmi egyensúlyunkra és a személyes hatékonyságunkra. A szív több mint egy egyszerű pumpa. A szív gyakorlatilag egy magasan rendezett és szervezett információ feldolgozó központ, amelynek megvan a saját „agya”, amellyel az idegrendszert, hormonális rendszert és egyéb módozatokat felhasználva kommunikál az Aggyal. Ezek a hatások befolyásolják az Agy működését, a szervek többségét és végső soron hatással vannak az életminőségünkre.

A kutatások igazolták hogy az agyunk és a szívünk közti kommunikáció nem egyirányú, az agytól a szív felé, hanem egy rendkívül dinamikus, folyamatos, kétirányú párbeszéd, amellyel egymás működését oda-vissza befolyásolják.

A kutatások kimutatták, hogy a szív a következő módokon befolyásolja az agyunkat:

  1. Az idegrendszeren keresztül
  2. A lüktetésén keresztül
  3. A termelt hormonokkal
  4. Az általa generált elektromágneses mező segítségével

A kutatók megfigyelték, hogy hogyan reagál az agy a szív által küldött jelzésekre akkor amikor intenzív érzelmeket él meg az ember. Az eredmények azt mutatták, hogy amikor az ember őszinte, pozitív érzelmeket él át, a szív ritmusa koherenssé válik ezáltal az agy felé küldött információ tartalma is megváltozik amely közvetlenül módosítja az agyunk teljesítményét.

szív mágneses erejeA szívünk egy rendkívül erős elektromágneses teret képes generálni önmaga körül és természetesen ezáltal az emberi test körül. A szív elektromos energiája 60-szor erősebb az agyunk elektromosságánál. A szív mágneses mezejének energiája pedig 5000-szer erősebb az agy által generált térhez képest és a test körül is érzékelhető. Ez utóbbi megállapítás további kutatásokat eredményezett. Arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy ha ez a mező a testünkön kívül is jelentkezik, akkor vajon mások is képesek „fogni az adást”?

Az eredmény döbbenetes volt. Kimutatták hogy az egyik ember szívének ritmusa, mezeje közvetlenül kihatással van a másik ember agyának működésére. Képesek vagyunk tehát érzékelni a másik ember érzelmi állapotát, boldogságát, feszültségét búját, baját.  Ez egy újabb magyarázatot ad a szavak nélküli kommunikáció létezésére. Nem véletlen, hogy bizonyos emberek társaságában rendkívül jól, másokéban pedig rosszul érezzük magunkat.

A következtetéseket mindenki levonhatja. Az érzelmeink sokkal jobban befolyásolják az életünket mint azt gondoltuk volna. Persze azt eddig is tudtuk, hogy a stressz, a bánat, a szorongás, a neheztelés stb hosszú távon megbetegít, de most már az is bizonyos, hogy ha a boldogságunkra fókuszálunk, ha gyakrabban tapasztaljuk meg a szeretet érzését, sokkal összeszedettebbek, egészségesebbek leszünk és a társas kapcsolataink is átalakulnak, a családunkról már nem is beszélve.

A bejegyzés kategóriája: Stressz
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.