Te is eszed az érzelmeidet? A helyes válasz elvezethet a súlytöbblet leadásához.

diéta, fogyókúraAnna egész életében küzdött a kilókkal. Teljesen tisztában volt azzal, hogy az ételtől nem fogja jobban érezni magát, mégsem tudott leállni az evéssel. Minden reggel megfogadta, hogy visszafogja magát, de a nap végén mégiscsak az édességek, pizza, sajtburger és fagylalt társaságában kötött ki. Az elmúlt években még jobban elveszítette a kontrollt önmaga felett és hízott 15 kilót.

Anna valójában azt szerette volna, hogy egészséges legyen, jól nézzen ki és hogy jól érezze magát a bőrében. Úgy gondolta, hogy ha lefogy, akkor visszanyerné az önbecsülését és nem kritizálná magát többé. Tehát elhatározta, hogy egy újabb diétába kezd és véget vet a habzsolásnak. Anna betartotta a diéta előírásait és ellenállt a csábításnak is. Terembe is eljárogatott és megpróbált pozitívan gondolkodni.

Az akaraterejével sikerült egy ideig fékeznie magát, visszafognia az evéskényszerét, de a vágya egyre csak fokozódott. Csak az ételre tudott gondolni, semmi másra. Az egyik nap a munkából hazafelé megállt egy gyors étkezdénél és rendelt magának két sajtburgert dupla krumplival és egy csokoládé turmixot… Most hogy az akaratereje megtört és felrúgta a diétáját a kényszerevés ördögi köre forgásba lendült. Anna lassacskán kezdte azt gondolni, hogy nem képes elérni a célját.

Te is kényszeresen eszel?

A fenti történetben Anna még nem jött rá hogy érzelmek fűzik őt az ételhez. Még nem ismerte fel, hogy ő azért eszik, mert nem tudja a kellemetlen élethelyzeteket megemészteni, kizárja az érzéseit, nem tudja a stresszt, a negatív érzéseit, gondolatait kezelni. A diéta nem megoldás számára, mert a mértéktelen evés nem az ok, hanem az okozat. A probléma gyökere máshol keresendő.

Miért nem tudatosul Annában, hogy az evést használja érzései, érzelmei elfojtásához? Sajnos ezt nem könnyű felismerni. Amikor valaki tömi magába az ételt, nincs tudatában az érzéseinek. Az ember ilyenkor azt szokta mondani, hogy „azért eszem, mert szeretek enni, nem azért mert szomorú vagyok vagy mert egyedül érzem magam”.

Ha netalán tán frusztráltnak érzed magad, mert képtelen vagy kezelni az étvágyadat és ennek eredményeként a súlyodat, lehet hogy többről van szó mint puszta étvágyról. Ha az alábbi állításokat igaznak érzed, akkor nagy valószínűséggel te is eszed az érzelmeidet, más szóval érzelem-evő vagy. Akkor is eszel ha nem vagy éhes.

 • –         Eszel amikor stressz ér
 • –         Étellel jutalmazod magad
 • –         Eszel hogy megnyugtasd magad
 • –         Eszel hogy eltereld a figyelmedet a kellemetlen gondolatoktól.
 • –         Az éhségérzet elmúlása után is eszel, esetleg addig amíg rosszul vagy
 • –         Diéta, habzsolás és lelkifurdalás között ingázol
 • –         Az étellel kapcsolatban nem ismered a kontrollt
 • –         Titokban eszel
 • –         Reménytelennek érzed a helyzetet
 • –         Eldugod vagy gyűjtögeted az ételt
 • –         Eszel, hogy elmenekülj a stressz, gondok elől, hogy vigasztald magad
 • –         Bűntudatod, lelkiismeret furdalásod van az evéseid miatt
 • –         Nem tudod megérteni, hogy miért eszel
 • –         Nem laksz jól akármennyit is eszel
 • –         Megszállottan gondolsz az ételre
 • –         Nehezen ismered fel az érzéseidet, szükségleteidet.

Az érzelmi evés nem az ételről szól. Az élet kihívásaira, a stresszre, a konfliktusokra, a mindennapi élet problémáira válaszolsz evéssel. Az evés egy eszköz számodra. Ha még nem sikerült megnyerned ezt a küzdelmet az étellel, az nem azért van mert nem elég nagy a vágyad vagy mert nem tettél elég nagy erőfeszítést vagy mert nem vagy elég motivált és lusta lennél. Inkább lélegezz fel, érezz megkönnyebbülést hogy nem a diéta jelenti számodra a megoldást. Nem kell több időt fecsérelned a diétákra és nem kell lelkiismeret furdalásod legyen.

Ameddig az ételt arra használod, hogy kezelni tudd az érzéseidet, érzelmeidet, nem leszel képes lefogyni. Az első lépés az, hogy leleplezed ezt az érzelem-evő viselkedést. Ha egyszer megérted, hogy az evés nem megoldás a problémádra, hogy a diéta nem vezet semmire, elkezdheted megismerni és beépíteni az életedbe azokat az eszközöket, amelyekkel valóban kezelni tudod az élet kihívásait.

A kineziológiai oldás és az ÉFT ilyen eszközök. Segítségükkel fel tudjuk deríteni az okokat és nagy eséllyel meg tudjuk szüntetni a problémát. A döntés a te kezedben van.

Ha értékesnek találtad ezt az információt további hasznodra válhat ha velem dolgozol életed kihívásainak megoldásában.
Bejelentkezés: +36 20-806-34-33

A bejegyzés kategóriája: Testsúlyban, VÁLTOZÁS
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.